© R.G.


Start Trouwen Historie Herbouw Route Contact

Er zijn vanaf 1940 veel plannen geweest voor herbouw. Daarom zijn de oorspronkelijke stenen (kloostermoppen en Rijnstenen) lang bewaard.

Maar alle plannen strandden. In de oorlog en tot ver er na door gebrek aan materiaal; daarna door gebrek aan geld. Ook de rijksoverheid liet het afweten, want een verdwenen monument is geen monument!

Toen men rond 1965 de moed op herbouw opgaf heeft de gemeente de stenen verkocht aan een restauratiebouwer. Die gebruikte ze bij de restauratie van het middeleeuwse slot Radboud in Medemblik.

De plaatselijke Stichting Klank en Beeld vatte in 1993 de draad weer op. De bestuurders zagen Pijnacker snel groeien, als gevolg waarvan veel historisch waardevolle plekjes en gebouwen verdwenen of nog gaan verdwijnen. Weinig herinnert nog aan het oude Pijnacker. Uit respect voor onze voorouders, die zich rond 1200 vestigden rond de plaats waar die middeleeuwers al snel hun toren bouwden, wilde de Stichting Klank en Beeld de scheve toren laten herbouwen.

Daarvoor voerde men veel financiële acties, want er zou een bedrag van meer dan 1 miljoen euro nodig zijn. Rond 1998 trok men de conclusie: dat is niet haalbaar!

Daarom stapte men af van het oorspronkelijke plan om een getrouwe kopie te bouwen, met muren van 120 cm dik.


.........lees verder.